Martin Parr. Els inconformistes

El passat dissabte vaig poder visitar l’exposició “Els inconformistes” del fotògraf britànic Martin Parr dins del DOCfield>14 que es celebra a Barcelona. Aquest fotògraf de l’agència Magnum és reconegut pel seu peculiar sentit de l’humor i ironia a l’hora de documentar el tipus de vida de la gent corrent del Regne Unit.

Fins ara coneixia poc del seu treball i bàsicament el relacionava amb fotografia de color, normalment fent fotos als típics anglesos de vacances, i sempre buscant un toc d’humor i punt de vista “singular” del dia a dia d’aquestes persones. Com us dic, el coneixia molt poc.

L’exposició “Els Inconformistes” és un dels projectes inicials de Martin Parr, realitzat tot just sortir de l’escola d’art on va estudiar. Les fotografies en blanc i negre documenten la forma de vida tradicional de les ciutats tèxtils de Hebden Bridge i Yorksire. Els treballadors de les fàbriques, miners, esglésies, grangers i la vida quotidiana dels seus habitants en són els protagonistes.

He de dir que venia una mica “tocat” després de veure la duríssima exposició de la Darcy Padilla: “Family Love” i trobar-me de cop amb aquesta exposició va ser un bàlsam emocional i visual. De cop i volta em vaig trobar amb unes fotografies aparentment senzilles on moltes d’elles em van semblar d’una composició gairebé perfecte, fotografia a fotografia et vas introduint en el dia a dia d’aquestes ciutats i de seguida et fan sentir com era viure en aquests indrets fa 35 o 40 anys.

No sóc cap expert en fotografia documental (de fet no ho sóc de res) i em falta conèixer molt més tots els referents fotogràfics, però si puc dir que per a mi ha estat un descobriment (dels bons) conèixer aquest projecte.

N’estic segur que molts de vosaltres coneixeu projectes similars a aquest i per això us convido a que em feu totes les recomanacions que us semblin en els comentaris d’aquest article. Segur que em queda molt per descobrir!

He creat un taulell a Pinterest per recollir algunes de les fotografies de l’exposició:

The Non-Conformists:The Non-Conformists:Martin ParrThe Non-Conformists:The Non-Conformists:Martin Parr -  Tom GThe Non-Conformists:
The Non-Conformists:(c) Martin Parr / MaBad Weather - MartinMartin ParrThe Non-Conformists:The Non-Conformists:martin parr, Steep L

Informació de l’exposició:

La Virreina Centre de la Imatge
La Rambla, 99, 08002 Barcelona
Telèfon: 933 161 000

Com arribar-hi:
Metro: L1 (Universitat) / L3 (Catalunya y Liceu)

Horaris públics:
Dimarts a diumenges i festius de 12.00h a 20.00h

Web: www.lavirreina.bcn.cat